Nyheter

KROM på turné i Møre og Romsdal

8. mai 2023

KROM i DKS

I april og mai har vi vært på turné til barneskoler i Møre og Romsdal med vårt KROM-verksted. Det er femte året på rad at vi turnerer i Den kulturelle skolesekken i Møre og Romsdal. Denne gangen har vi vært på besøk til ni ulike skoler i fylket og møtt barn fra 26 ulike klasser på mellomtrinnet. 

Utøvere på denne turnéen har vært Emma Öberg, Marte Brustad Melhus og Jon Bugge Mariussen. De er alle tre utdannet ved Høyskolen for Dansekunst og har bred erfaring med å undervise og utøve dans for barn og ungdom.

Utøvere på turné

Danserne forteller at det har vært veldig fint å turnere i Møre og Romsdal.

Noe av det beste har vært å oppleve hvordan elevene lyser opp når de bygger rom av teip. Da kommer danselysten virkelig til syne og de begynner spontant å bevege seg på nye måter, forteller de. – Det har også vært fint å se hvor godt elevene samarbeider når de lager skulpturer av tape.

Også lærerne trekker fram hvor fint det er å se samarbeidet som foregår mellom elevene i KROM- verkstedet. – Veldig inkluderende opplegg, er en tilbakemelding som går igjen fra lærerne.

Elevene forteller at de har sett mange fine bevegelser hos de andre i klassen og at det har vært gøy å danse til musikk. – Det jeg kommer til å huske best er at alle var så kreative, sier en elev etter å ha vært med på verkstedet.

Elever gjør KROM

Rom for Dans sitt KROM-verksted har turnert i skolen siden 2012. Mer enn 10.000 skoleelever fra Oslo, Viken, Nordland og Møre og Romsdal har opplevd KROM så langt.

KROM er en kunstpedagogisk metode utviklet spesielt for skoleverket. Metoden bygger på arbeidsmåter fra koreografi og skapende dans. Dans forbindes ofte med prestasjon og mange elever tror at de ikke «kan» danse. KROM handler om å gi elevene verktøy til å utforske bevegelse innenfor trygge rammer. I et KROM-verksted veileder vi elevene gjennom en kunstnerisk prosess. Vi gir enkle oppgaver som er utformet slik at elevene får ta egne valg med kroppen i rommet – slik skaper de selv koreografi. Hele klassen deltar i et felles kunstnerisk prosjekt.

Forfatter