Nyheter

Rom for dans på Statsbudsjettet

5. jan. 2023

Anette Trettebergstuen, foto av: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

«Rom for Dans er et fyrtårn», sa Anette Trettebergstuen i forbindelse med at Rom for dans rett før jul ble tildelt en økning på fjorårets statsbudsjett.

Rett før dette kom nyheten om at Rom for dans var flyttet fra Norsk Kulturfond til Statsbudsjettet. Rom for dans er nå plassert på Post 74 «tilskudd til organisasjoner og kompetansesentre mm.» Dette skjer etter mange år med driftstilskudd fra Norsk Kulturråd.

Etter at driftsstøtteordningen ble lagt ned for 2 år siden, har Rom for dans vært på en midlertidig post for «Scenekunstfaglige tiltak og publikasjoner». Kulturrådet har derfor de siste årene jobbet for å flytte Rom for dans til en mer permanent ordning.

«Vi er både stolte og glade» sier kunstnerisk leder Caroline Wahlström Nesse. «Etter 17 års drift gir dette oss en større forutsigbarhet, og mulighet til direkte dialog med departementet.»

Kulturdepartementet begrunner tildelingen med at Rom for Dans både er et kompetansesenter for dans og en produksjons- og visningsarena for det profesjonelle danse- og scenekunstfeltet. Vi huser hoveddelen av det frie dansefeltet i Oslo, og store deler av produksjonen av nye danseforestillinger som spiller på flere av landets programmerende scener er produsert hos Rom for Dans.

I tillegg har Rom for dans en utstrakt kunstnerisk virksomhet som retter seg mot barn og unge og har utviklet unik kompetanse, bl.a. gjennom sin kunstpedagogiske metode KROM kropp i rom. Denne metoden tas bl.a. i bruk i skoleverket, og har som mål at alle skal kunne delta, uavhengig av forkunnskaper, kulturell bakgrunn, alder, kjønn osv.

«Dans har en egen evne til å tale til oss på tvers av landegrenser og kulturer, og det trenger vi mer av, spesielt i urolige tider. Dansens språk er universelt, og jeg vil jobbe for bærekraftig dansemiljø over hele landet, slik at dansere kan være bosatt og drive med yrket sitt også utenfor de største byene. Rom for Dans er et fyrtårn i en slik sammenheng» sa Kulturminister Anette Trettebergstuen ifm. at Rom for dans i fjor fikk en økning over Statsbudsjettet.


Les regjeringens egen utale på siden under:

Foto av: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

Forfatter

Flere nyheter

Maur på ny Oslo-turné

Maur i Botanisk Hage under DiGGfest

I høst drar Maur ut på nok en Oslo-turné i regi av Den kulturelle skolesekken.

KROM på turné i Møre og Romsdal

KROM i DKS

For femte året på rad har vi vært på turné til barneskoler i Møre og Romsdal med vårt KROM-verksted.